LONDEN - Het bezoek volgende week van de Amerikaanse president Bush aan Groot-Brittannië leidt nu al tot politieke en maatschappelijke ophef. Steen des aanstoots zijn vooral de strenge veiligheidsmaatregelen die de Amerikaanse autoriteiten eisen.

Volgens de BBC wil Washington dat grote delen van het centrum van Londen 'op slot' gaan als Bush er is, maar de burgemeester van de Britse hoofdstad vindt dat weer te ver gaan. Volgens The Independent van woensdag zullen mogelijk tot 100.000 Britten willen betogen tegen het Irak-beleid van Bush, dat overigens door de Britse regering-Blair wordt gesteund.

Ruimte voor kritiek

De organisatoren van de protestmarsen willen de ruimte krijgen om hun kritiek op Bush kenbaar te maken. Ze hekelen afspraken die er zouden zijn om Bush ver uit de buurt van de demonstraties te houden.

De Amerikanen zouden willen voorkomen dat de president en de betogers in één televisiebeeld te vatten zijn. De krant zegt dat Bush circa 500 mensen meeneemt, onder wie circa 200 leden van de veiligheidsdiensten. Bovendien worden er twee Amerikaanse helikopters ingezet.

Op bezoek

Bush is van 19 tot 21 november in Londen. Het is een officieel staatsbezoek waarbij Bush en vrouw de persoonlijke gasten zijn van de Britse vorstin. Het is de eerste keer dat Elizabeth II een Amerikaans staatshoofd officieel ontvangt. In juli 2001 dineerde Bush overigens al met de Britse koningin.

Dat was tijdens een officieel bezoek, dat lager op de protocollaire ladder staat dan een staatsbezoek.