AMSTERDAM - Medewerkers van het Britse luchthavenbedrijf BAA hebben ingestemd met een voorstel om in staking te gaan. De actie kan er voor zorgen dat deze maand grote Britse luchthavens worden lamgelegd.

Vakbond Unite zei dat maandag wordt beslist welke vorm van actie de leden, onder wie brandweerlieden, beveiligingspersoneel en monteurs, gaan ondernemen. Unite wil pas maandag gaan beslissen, zodat er ruimte blijft voor onderhandelingen met BAA.

BAA heeft gezegd dat het door de stakingen gedwongen zal worden om luchthavens te sluiten. Onder de luchthavens die mogelijk worden gesloten zijn Heathrow, Stansted, Glasgow, Edinburgh, Aberdeen en Southampton.

Hinder

Analisten vermoeden dat Unite voor de actie het laatste weekend van augustus heeft uitgekozen, om zoveel mogelijk hinder te veroorzaken.

"We betreuren de onzekerheid die deze stemming heeft veroorzaakt voor onze passagiers en klanten", aldus BAA in een verklaring. "We hopen dat de vakbond snel contact met ons opneemt om tot overeenstemming te komen."

Schade

De Britse premier David Cameron heeft gewaarschuwd dat een staking niets zal uithalen, maar slechts leidt tot 'schade voor bedrijven, schade voor de werkgelegenheid, schade voor de belangen van toeristen die een bezoek willen brengen aan Groot-Brittannië en schade voor mensen die Groot-Brittannië willen verlaten om in het buitenland vakantie te vieren'.

De werknemers zijn ontevreden dat BAA de salarissen dit jaar maar met een procent wil verhogen, nadat de werknemers vorig jaar genoegen hadden genomen met een bevriezing van de salarissen.

BAA zegt een redelijk aanbod te hebben gedaan, gezien het dalende aantal passagiers, dat is terug te voeren op de recessie en de aswolk van de vulkaan in IJsland.