AMSTERDAM - Opnieuw zijn dit jaar kinderen beroofd van hun bij elkaar gezongen snoepgoed voor Sint Maarten. Kinderen gaan op 11 november met lampionnen langs de deuren. Ze zingen Sint Maartenliedjes en worden hiervoor beloond met snoep. Het snoepgoed blijkt steeds vaker geliefd roversgoed van grotere kinderen.

In Amsterdam deden zich dinsdag meerdere incidenten voor. Een exact cijfer kon de politie dinsdag niet geven. "De meldingen variëren van grepen uit een snoepzak tot het daadwerkelijk intimideren van kleine kinderen", zegt een politiewoordvoerder. De snoeproven deden zich in verschillende wijken in de stad voor.

Cel

Vorig jaar wist de Amsterdamse politie in Zuidoost een snoeproof te verijdelen. Zes jongens tussen de 13 en 18 jaar werden opgepakt voor ze hun plan om vier jongetjes van 9 tot 12 jaar te beroven, konden uitvoeren. De zes moesten de nacht in een cel op het politiebureau doorbrengen. Voorzover bekend zijn dinsdagavond geen aanhoudingen verricht in Amsterdam.

De politie Flevoland stuurde dinsdagavond extra agentenn de straat op om de kinderen te beschermen. Ook daar deden zich vorig jaar incidenten voor waarbij pubers kinderen beroofden van hun snoep. In Almere hielden stagiaires van de politieacademie de kinderen in de gaten.