DEN HAAG - De Tweede Kamer streeft ernaar dat ambtenaren geen hoger salaris ontvangen dan hun minister. Op initiatief van de LPF heeft een meerderheid van PvdA, SP, GroenLinks, D66, ChristenUnie en SGP daartoe dinsdag een voorstel aangenomen. Het is de fracties een doorn in het oog dat sommige topambtenaren veel meer verdienen dan de 120.000 euro per jaar van hun eigen politieke baas.

LPF-Kamerlid Eerdmans verwees onlangs naar inspecteur-generaal Kingma van het ministerie van Volksgezondheid, die 320.000 euro per jaar zou verdienen. Het ministerie van VWS ontkent overigens dat Kingma een dergelijk vorstelijk salaris opstrijkt. Volgens een woordvoerder komt de inspecteur-generaal niet verder dan 150.000 euro.

Openbaar

Eerdmans hoopt dat de motie als richtlijn gaat gelden bij onderhandelingen over salarissen bij toekomstige topambtenaren. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken had al aangekondigd dat hij salarissen in de (semi-)publieke sector die hoger zijn dan die van de minister, openbaar wil maken. Op die manier wil hij ook de beloning beteugelen.