NIJMEGEN - Ongeveer een half miljoen Nederlanders slikt langer dan drie maanden een benzodiazepine, een kalmerend middel tegen angst- en slaapproblemen. Het overvloedige gebruik van deze middelen kost de samenleving meer dan 95 miljoen euro per jaar. Daar komen nog eens hoge medische kosten bij door ongelukken die gebeuren als gevolg van het slikken van kalmeringspillen, zoals aanrijdingen en valpartijen.

Dat stelt de Nijmeegse arts R. Oude Voshaar, die volgende week aan de Katholieke Universiteit Nijmegen promoveert op een onderzoek naar het gebruik van benzodiazepinen. Volgens de medicus kunnen de kosten aanzienlijk omlaag, aangezien uit zijn onderzoek blijkt dat het in tegenstelling tot de algemene verwachting helemaal niet zo moeilijk is om te stoppen met de pillen. De gebruikers kregen geen nieuwe klachten, gingen niet meer roken of drinken en grepen niet naar andere pillen.

Oude Voshaar stelt dat een benzodiazepine een uiterst effectief middel is om angst- en slaapstoornissen kortdurend aan te pakken. Miljoenen Nedelanders krijgen de pillen jaarlijks voorgeschreven. Onder hen is echter een grote groep die veel te lang doorgaat met slikken, ondanks het feit dat de werkzaamheid dan afneemt. Nadelen van langdurig slikken zijn verslaving, geheugenproblemen en grotere kans op ongelukken.

Chronische gebruikers

De promovendus onderzocht ruim 2000 chronische gebruikers in dertig huisartspraktijken. Ruim een kwart van die groep bleek te kunnen stoppen na een zo persoonlijk mogelijke brief van de dokter. Van degenen die niet op eigen kracht konden stoppen slaagde 60 procent daar wel in na een kortdurende, intensieve begeleiding door de huisarts. Begeleidende psychotherapie had weinig effect. Wel bleek dat mensen die hoge doseringen benzodiazepinen gebruikten en die meer dan twee glazen alcohol per dag dronken meer moeite hadden om te stoppen en dat ook vol te houden, aldus de onderzoeker.

Oude Voshaar vindt dat huisartsen alle langdurige benzodiazepinegebruikers in hun praktijk moeten aanschrijven met een zo eenvoudig mogelijk advies om te stoppen. De huisarts moet degenen die dat echt niet kunnen, helpen om in elk geval minder zware pillen te gaan gebruiken, aangezien nu gebleken is dat de psychische toestand van de gebruiker daar niet door verslechtert, zo stelt hij. De medicus verwacht dat de kosten van een stopprogramma binnen 20 maanden zijn terugverdiend, omdat het aantal herhalingsrecepten voor benzodiazepinen snel zal afnemen.