ANKARA - De behandeling van het proces tegen de man uit Almelo die op 12 augustus zijn 18-jarige dochter in Turkije doodschoot, is aangehouden tot december. Dat laat een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag weten. De rechtbank in Acsaray (Turkije) behandelde de zaak dinsdagochtend.

De Turkse vader doodde zijn dochter Zarife met een jachtgeweer. De twee hadden al lange tijd ruzie over de traditionele opvoeding van de jonge vrouw. De vader van Zarife vond dat het gedrag van zijn dochter schandelijk voor zijn familie was.

De gemoederen liepen eerder dit jaar al zo hoog op dat Zarife naar een blijf-van-mijn-lijfhuis vluchtte. Eind juni leken de verhoudingen weer iets normaler geworden. Zarife ging namelijk met haar vader mee op vakantie naar Turkije. Daar werd ze slachtoffer van de eerwraak. Haar vader is daarna in Turkije aangehouden.

De politie in Almelo was al geruime tijd op de hoogte van de spanningen binnen het gezin. Er lag een aanzienlijk dossier over de problemen.

Levenslang

Het Openbaar Ministerie in Turkije is van plan levenslange gevangenisstraf tegen de vader te eisen. Dat meldde minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie in september aan de Tweede Kamer.