ANKARA/ALMELO - De Turk Ozkan G. die op 12 augustus zijn dochter met een jachtgeweer doodschoot, moet zich dinsdag verantwoorden voor de rechtbank in Ankara.

De man zou tot zijn daad gekomen zijn na oplopende spanningen tussen hem en zijn dochter over de traditionele opvoeding. G. vond dat Zarife, die met haar gezinsleden in Almelo woonde, de familie ten schande maakte.

De gemoederen liepen eerder dit jaar al zo hoog op dat Zarife in Nederland naar een blijf-van-mijn-lijfhuis vluchtte. Eind juni leken de verhoudingen weer enigszins genormaliseerd en ging Zarife met haar vader mee op vakantie naar Turkije. Daar is ze om het leven gebracht. De vader is in Turkije aangehouden.

De gewelddadige dood van de 18-jarige Zarife maakte veel emotionele reacties los. Van de school in Almelo waar het meisje zat tot de Turkse ambassadeur in Nederland en het Openbaar Ministerie in Turkije, iedereen reageerde geschokt. Het Turkse OM liet eind september weten levenslang te eisen tegen Ozkan G. de man hoeft niet te rekenen op verzachtende omstandigheden. Die zijn in juni uit het Turkse wetboek van strafrecht geschrapt.