BUNNIK - De uitslag van het rijexamen hangt te veel af van een examinator. Driekwart van de rijschoolhouders vindt dat er een concurrent moet komen voor het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Zij vinden dat de monopoliepositie van de instantie moet worden doorbroken.

Dat is de voorlopige conclusie uit een nog niet verschenen onderzoek van de BOVAG onder meer dan driehonderd rijschoolhouders. De rijschoolhouders beoordelen het CBR gemiddeld met een 6,6 als voldoende.

Een woordvoerder erkent de uitkomsten, maar benadrukt dat "het onderzoek nog goed bestudeerd moet worden". "De uitslag is nog niet volledig", aldus R. Boon van de BOVAG. Onderzoekers ronden het rapport in de loop van dit jaar nog af en komen dan tot een definitieve conclusie.

De BOVAG heeft volgens Boon vorige week al wel een eerste gesprek gevoerd met de directie van het CBR over de uitkomsten. De branchevereniging wil het onderzoek later opnieuw aankaarten en de situatie gezamenlijk verbeteren.

Veel rijschoolhouders meldden ook dat zij vinden dat een kandidaat bij de ene examinator sneller slaagt dan bij de andere. "Kennelijk is dat het gevoel van de rijschoolhouders, maar dat wil nog niet zeggen dat het in werkelijkheid ook zo is", zegt Boon.