JERUZALEM - De Palestijnse leider Arafat beschikt persoonlijk over ongeveer 8 procent van de totale jaarbegroting van de Palestijnse Autoriteit. Het gaat dan om ongeveer 74 miljoen dollar, aldus de Israëlische krant Haaretz dinsdag. Het dagblad zegt zich te baseren op onderzoek van het Internationaal Monetair Fonds IMF.

Het IMF stelde vast dat Arafat zijn geld voor ongeveer de helft besteedt aan betalingen van ,,organisaties en individuen'', waarvan een deel weer tot de politieke achterban van de president behoort. Wie de ontvangers van het geld precies zijn, is voor het IMF niet te achterhalen.

Volgens het IMF moet hieraan een einde komen. Het budget van Arafat zou alleen bestemd moeten zijn voor de personele kosten van zijn staf en voor zijn kantoor. Alle andere financiële overdrachten zouden gewoon via de ministeries moeten gaan, vindt het IMF.

De rapportage wijst ook op de Palestijnse veiligheidsdiensten, waarvan al bekend is dat een deel van deze diensten direct onder Arafat vallen en ook door hem alleen betaald worden. Volgens het IMF beloopt het aantal medewerkers van de veiligheidsdiensten .129.

Dat zijn er bijna 20.000 meer dan het aantal dat staat vermeld in de Oslo Akkoorden uit 1993, die de komst van de Palestijnse Autoriteit regelden.