MOSKOU/TEHERAN - Iran stopt dinsdag voorlopig zijn programma om uranium te verrijken. Bovendien heeft Teheran maandag een brief aan het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) overhandigd. Hierin bevestigt het regime akkoord te gaan met het additionele protocol dat voorziet in uitgebreide en onaangekondigde inspecties van zijn nucleair programma.

Dat heeft de Iraanse ambassadeur voor het IAEA Ali Akbar Salehi maandag gezegd. Hij zei dat hij de brief aan het einde van de middag had overhandigd aan de directeur van de nucleaire waakhond, Mohamed el-Baradei. Een IAEA-woordvoerder bevestigde later de brief is overhandigd en dat daarbij ook de toezegging is gedaan om voorlopig te stoppen met het verrijken van uranium.

Programma gaat door

Iran gaat ondertussen gewoon door met zijn kernenergieprogramma. Rusland zal de reactor voor de kerncentrale Bushehr in Iran voltooien en dan beginnen onderhandelingen tussen Teheran en Moskou over nog zo'n centrale, aldus het hoofd van de Iraanse Veiligheidsraad, Hassan Rohani.

Hij sprak maandag met de Russische president Poetin. Die heeft een uitnodiging aanvaard om een officieel bezoek te brengen aan Iran. Het is nog niet bekend wanneer dat zal zijn. Rohani zei dat "de Russische leiding heeft laten weten dat de nucleaire samenwerking tussen beide landen beter is dan ooit".

Geen bewijs

In een tussenrapport van het IAEA, dat maandag is uitgelekt, blijkt dat er geen bewijs is dat Iran kernwapens ontwikkelt. Aan de andere kant kunnen de rapporteurs niet garanderen dat het Iraanse nucleaire programma strikt vreedzaam is. Zo heeft Teheran toegegeven kleine hoeveelheden plutonium te hebben geproduceerd. Plutonium kan worden gebruikt in kernwapens.

In het rapport wordt kritiek geleverd op de herhaalde pogingen van Iran om de nucleaire activiteiten te verbergen. Hierdoor laadde het land aanvankelijk de verdenking op zich dat het kernwapens aan het produceren was.

Medewerking

Wel meldt het document, geschreven door IAEA-directeur ElBaradei, dat Iran vanaf 12 september wel goed meewerkt met de inspecties van het agentschap. In die maand liep de deadline af voor Iran om inzicht te geven in het kernprogramma. Verder staat in het rapport dat het nog wel even zal duren voordat zeker is dat het Iraanse kernprogramma uitsluitend voor vreedzame doeleinden wordt aangewend.

Over ruim een week zal het rapport worden besproken door vertegenwoordigers van 35 landen in een commissie van het IAEA. De Verenigde Staten willen graag dat deze commissie verklaart dat Iran niet goed meewerkt met de inspecties en dat de zaak wordt doorgespeeld aan de Veiligheidsraad. Dit VN-orgaan kan sancties aan Iran opleggen.

De woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei maandag dat zijn land voorbeeldig samenwerkt met het IAEA. Daarom zijn volgens hem de vijanden van Iran, die hun hoop hadden gevestigd op het verzamelen van de wereldgemeenschap tegen Irans kernenergie, nu bitter teleurgesteld.