BAGDAD - Iraakse artsen die de Amerikaanse soldate Jessica Lynch hebben behandeld, ontkennen dat de vrouw door haar Iraakse bewakers seksueel is misbruikt. De Amerikaanse zou daarentegen juist uitstekend zijn behandeld.

De beschuldigingen over misbruik, die in een dinsdag te verschijnen boek over Lynch aan de orde komen, noemen de artsen kwetsend.

Lynch werd in het begin van de oorlog nabij Nasiriya krijgsgevangen gemaakt en vervolgens met veel ophef door een speciale eenheid van het Amerikaanse leger uit een ziekenhuis bevrijd. Later bleek het grotendeels om een propagandastunt te gaan.

Uit medische documenten zou nu naar voren zijn gekomen dat zij tijdens haar detentie is aangerand of verkracht. Zij zegt zich het evenwel niet te kunnen herinneren. "Zelfs erover nadenken doet te veel pijn", zei Lynch kortgeleden tegen de Amerikaanse zender ABC in haar eerste interview.

Uitgeverij Alfred A. Knopf kreeg haar verhaal voor 1 miljoen dollar. Het boek is geschreven door oud-journalist Rick Bragg van The New York Times. De biografie 'I am a soldier, too, the Jessica Lynch Story' verschijnt dinsdag in de Verenigde Staten.