DOKKUM - De politie in Friesland heeft maandag vijf jongeren opgepakt op verdenking van het voorbereiden van brandstichting in het asielzoekerscentrum (azc) in Dokkum. De mannen en jongens hadden molotovcocktails gemaakt die ze mogelijk van plan waren op het azc-terrein te gooien, zo heeft het Openbaar Ministerie in Leeuwarden maandag gemeld.

Het is nog niet duidelijk of het trio uit racistische motieven handelde. Het gaat om drie jonge mannen van 18 jaar oud, een van 15 en een van 14. De oudste drie worden ook verdacht van het ingooien van ramen bij het azc.

Op vrijdag 25 oktober zijn er hakenkruisen en davidssterren op het fietspad nabij het azc gespoten. Of de vijf verdachten daar iets mee te maken hebben, is nog niet duidelijk. Destijds werden ook vijf jongeren opgepakt. Een had niets met de zaak te maken. De andere vier worden verdacht van het gooien van stenen en kluiten naar de bewoners van het azc. Zij zijn vrijgelaten, maar blijven verdacht.

De politie werkt met vier rechercheurs aan de zaak en sluit meer aanhoudingen niet uit. De bezetting van het politiebureau in Dokkum is verhoogd van vier naar zes agenten. De Koninklijke Marechaussee maakt ook deel uit van het onderzoeksteam, omdat een van de verdachten militair is.

Het gemeentebestuur van Dongeradeel stelde eerder dat de verdachten deel uit maken van een groep van 25 jongeren uit Noordoost-Friesland met neonazistische sympathieën. Wethouder J. Appelhof (Welzijn) zei dat de gemeente het niet langer accepteert dat de jongeren asielzoekers in het azc in Dokkum belagen. "Deze groep zorgt al drie maanden voor ongeregeldheden bij het centrum in Dokkum. Dat moet nu afgelopen zijn."

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil niet reageren op de arrestatie van de vijf jongeren. "Bewoners voelen zich bedreigd, maar wij kunnen daar weinig mee. Het is een zaak van de politie", aldus een woordvoerder van het COA in Friesland.