DEN HAAG - Het Amerikaanse gevechtsvliegtuig JSF heeft volgens premier Kok de beste papieren om vanaf 2010 de F-16 te gaan vervangen. Het kabinet werd het vrijdag echter nog niet eens over deelname aan de ontwikkeling van de JSF voor een bedrag van 800 miljoen euro.

Premier Kok zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat het "heel duidelijk is dat met de kennis en inzichten van nu, de JSF de beste papieren heeft. Dat is een belangrijk gegeven", aldus Kok.

Kans verkeken

Deelname aan de ontwikkelingsfase van de JSF leidt volgens Kok 'de facto' ook tot een keuze voor het Amerikaanse toestel en niet tot de koop van een van de Europese concurrenten Rafale of Eurofighter-Typhoon. De kansen voor die twee Europese toestellen lijken daarmee vrijwel verkeken.

Twijfels

Een aantal PvdA- en D66-ministers in het kabinet heeft nog steeds grote twijfels over Nederlandse deelname aan de ontwikkeling en bouw van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig JSF. De VVD had er afgelopen week juist op aangedrongen vrijdag een besluit te nemen over de deelname, die ruim 800 miljoen euro kost. Deze beslissing is nu echter vooruitgeschoven naar volgende week.

Tijdsdruk

Kok erkende dat er daarmee tijdsdruk komt op het besluitvormingsproces, omdat ook de Tweede Kamer nog moet debatteren over het besluit en de Amerikanen eind februari van Nederland een duidelijk antwoord willen horen.

Industrie

Kok zei verder dat de ministeries van Defensie en Economische Zaken hun contacten met de Nederlandse industrie de komende weken zullen voortzetten. De bijdrage van de industrie is volgens Kok geregeld, maar moet nog in contracten worden vastgelegd.

/NIEUWSBesluit gevechtsvliegtuig JSF mogelijk uitgesteld