SCHIPHOL - Het Amsterdamse taxibedrijf TCA heeft maandagochtend al het verkeer voor de aankomsthal van Schiphol geblokkeerd. De acties zijn bedoeld om de marechaussee op Schiphol te dwingen op te treden tegen ronselaars. TCA is maandag begonnen met een eigen ordedienst die de ronselaars bij de marechaussee op Schiphol aflevert. TCA-directeur D. Grijpink zei dat er alleen 's ochtends al zes ronselaars waren gearresteerd.

Op de luchthaven is het verboden om in de aankomsthal klanten op te pikken, maar de ronselaars praten met een vlotte babbel de reizigers hun taxi in. Grijpink vindt dat de marechaussee te weinig optreedt tegen deze illegale praktijken en heeft daarom een eigen ordedienst in het leven geroepen.

"TCA spant ook een kort geding tegen de Staat der Nederlanden aan om de Koninklijke Marechaussee af te dwingen dat ze meer moeten doen aan de ronselaars," zegt Grijpink. De acties voor de aankomsthal zorgden er maandagochtend voor dat net gearriveerde passagiers niet met een taxi naar huis konden.

Een woordvoerster van de marechaussee liet weten dat de dienst veel doet tegen de ronselaars. "Wij hebben er zelfs een speciaal team op gezet die in burger de ronselaars op heterdaad betrapt. Je moet het kunnen bewijzen. Iemand zien praten met een passagier is niet genoeg om met zekerheid te zeggen dat ie de passagier zijn taxi in praat."

Ronselaars

Van de zes ronselaars die door de ordedienst zijn aangehouden hebben er drie een proces-verbaal meegekregen. De actie duurde tot het begin van de middag.