COLOMBO - De vredesonderhandelingen tussen de regering van Sri Lanka en de opstandige Tamil Tijgers zijn opgeschort tot de politieke crisis op de eilandstaat is opgelost. Dat zei maandag de hoofdonderhandelaar van het kabinet en regeringswoordvoerder G.L. Peiris.

De regering van premier Ranil Wickremesinghe is intussen bereid vervroegde verkiezingen uit te schrijven om het conflict tussen de premier en president Kumaratunga op te lossen. De regering is ervan overtuigd dat ze haar meerderheid in het parlement zal vergroten, aldus Peiris.

President Kumaratunga ontsloeg vorige week de ministers van Defensie, Binnenlandse Zaken en van Informatie. Op dat moment was premier Wickremesinghe in Washington. De regering wil dat het staatshoofd het ontslag van de bewindslieden ongedaan maakt.

De president verklaarde in het weekeinde tegen de BBC dat wat haar betreft het staakt-het-vuren dat de premier vorig jaar met de Tamil Tijgers heeft gesloten 'illegaal' is. Zij heeft het akkoord niet ondertekend terwijl het staatshoofd van Sri Lanka dat wel had moeten doen.