AMSTERDAM - Een homoseksuele Brit is afgelopen weekeinde in het centrum van Amsterdam mishandeld. Twee mannen zijn als verdachten opgepakt, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie woensdag.

Het OM ziet de mishandeling als een 'homogerelateerd incident'.

De mishandeling had in de nacht van vrijdag op zaterdag plaats in of bij de Regulierdwarsstraat. De aanleiding voor de vechtpartij is nog onduidelijk.

Of het slachtoffer met een gebroken glas in zijn gezicht is geslagen, zoals een ooggetuige heeft gezegd tegen de Amsterdamse omroep AT5, weet de woordvoerder niet.

Snee

De Engelsman hield letsel over aan de mishandeling, zegt de woordvoerder. AT5 meldt dat hij een snee in zijn gezicht en een flinke bult op zijn hoofd opliep.

De twee opgepakte verdachten, Amsterdamse mannen van 22 en 27 jaar, zijn met een proces-verbaal op zak naar huis gestuurd. Ze moeten zich eind september verantwoorden voor de rechter.

Hogere straffen

Volgens een woordvoerster van het OM is de Brit ernstig toegetakeld. Hij hield er een snee in zijn gezicht en een flinke bult op zijn hoofd aan over.

Het OM heeft aanwijzingen dat het gaat om homogerelateerd geweld, dus geweld specifiek gericht tegen homo's. Als tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak blijkt dat daar daadwerkelijk sprake van is, eist het OM hogere straffen tegen de verdachten.

In eerste instantie worden ze verdacht van poging tot zware mishandeling in vereniging. Mocht dat wettelijk niet worden bewezen, dan wil het OM dat ze worden gestraft voor openlijk geweld of mishandeling in vereniging.

Protestactie

Het aantal meldingen van geweld tegen homo's in Amsterdam steeg vorig jaar met bijna een kwart. De politie noteerde 82 meldingen van homogerelateerd geweld, naast bijna driehonderd bedreigingen.

Vorige maand werd nog een protestactie tegen homofoob geweld gehouden bij het homomonument bij de Westerkerk in Amsterdam, waar duizend mensen op af kwamen.

De bijeenkomst was een initiatief van enkele slachtoffers en mensen die boos zijn over recente geweldsincidenten tegen homoseksuelen.