GRONINGEN - De provincie Groningen is in de nacht van zondag op maandag opnieuw getroffen door een aardbeving. Die had een kracht van 3,0 op de schaal van Richter en was daarmee even zwaar als de beving die zich ruim twee weken geleden voordeed in vrijwel hetzelfde gebied, waar aardgas wordt gewonnen.

Seismologen van het KNMI in De Bilt spraken toen over een voor Nederlandse begrippen vrij krachtige aardbeving. Het weerinstituut registreerde de jongste trillingen om 01.22 uur, zei seismoloog dr. B. Dost na analyse van de gegevens.

Epicentrum

Het epicentrum van de beving lag volgens hem tussen Stedum en Westeremden. Dat is een paar kilometer ten westen van het plaatsje Hoeksmeer (gemeente Loppersum), waar het epicentrum van de vorige beving lag.

Voor zover bekend is niemand gewond geraakt. Ook heeft de politie geen meldingen van schade gekregen, zei een medewerker van de meldkamer.

25 meldingen

De politie in Groningen en het KNMI hebben in totaal ongeveer 25 meldingen binnengekregen van mensen die de aardbeving goed hadden gevoeld. De meldingen kwamen onder meer uit Stedum, Loppersum en de stad Groningen.

Aardbevingen in Groningen worden veroorzaakt door aardgaswinning. De schokken vinden volgens het KNMI plaats langs bestaande breuken op een diepte van ongeveer drie kilometer, de plaats waar het gas wordt gewonnen.

De zwaarste beving in een gasveld in Nederland dateert van 2001 toen in Alkmaar 3,5 op de schaal van Richter werd geregistreerd.