TIBLISI - De situatie in Georgië dreigt uit de hand te lopen door de aanhoudende demonstraties tegen de vermeende fraude bij de parlementsverkiezingen van 2 november . "De situatie is eigenlijk oncontroleerbaar'', aldus minister van Defensie David Tevzadze.

Duizenden demonstranten gaan dagelijks de straat op sinds de verkiezingen, waarmee volgens hen is gefraudeerd. Ze eisen het vertrek van de 75-jarige president Edoeard Sjevardnadze. Oppositieleider Michail Saakasjvili leidt de betogingen. Hij eist dat zijn Nationale Bewegingspartij tot winnaar van de verkiezingen wordt uitgeroepen. Sjevardnadze zal volgens hem anders met geweld worden afgezet.

Sjevardnadze ontmoette Saakasjvili zondagavond in een poging de oplopende spanningen in het land te bedaren. Het gesprek zou al eerder op de dag plaatsvinden, maar werd uitgesteld omdat de oppositieleider de president niet in diens kantoor wilde ontmoeten. Het gesprek vond daarom in de parlementsgebouwen plaats.

Achteraf spraken de oppositieleiders van een mislukking. Volgens Saakasjvilli heeft de president hem gezegd dat "hij geen wens heeft met mij samen te werken''. Daarom "zullen de massaprotesten doorgaan''. Namens de oppositie nam daarnaast onder meer parlementspresidente Nino Boerdzjanadze deel aan het gesprek. De kiescommissie staakte zaterdagavond het tellen van de stemmen, wegens de vele klachten over fraude. Voorzitter Nana Devdiarano eiste dat een rechter uitspraak doet over de vermeende fraude. Tot die tijd wil ze geen resultaten meer bekendmaken.