DRIEBERGEN - De politie heeft in het weekeinde grootscheepse landelijke alcohol- en verkeerscontroles gehouden. In totaal moesten bijna 10.000 mensen een blaastest ondergaan.

Het Korps Landelijke Politiediensten hield vrijdagavond en -nacht bij twintig afritten van de A27 een alcoholcontrole. Ruim bestuurders moesten blazen. Van hen hadden er 35 te veel gedronken. Vijf automobilisten hadden volgens het KLPD zo diep in het glaasje gekeken dat zij ter plekke hun rijbewijs moesten inleveren.

De zogeheten trajectcontrole had plaats over een afstand van 80 kilometer op de A27 tussen Blaricum en Breda. Dertien politieteams begonnen vrijdagavond met de controles langs de afritten. Elk uur verplaatste zo'n team zich naar een volgende afrit. Op vier plaatsen langs de A27 stonden ter ondersteuning mobiele kantoortjes.

De actie van de verkeerspolitie duurde tot half vier zaterdagmorgen. 130 Politiemensen deden er aan mee. Wie nuchter achter het stuur zat, ontving van veiligverkeersorganisatie 3VO een bon voor een Limburgse vlaai.

In Zuid-Oost Brabant nam de politie bijna 3000 blaastesten af. Zij hield 26 mensen aan en deelde 21 boetes uit. De politie heeft vier bloedproeven afgenomen en acht rijbewijzen ingenomen. Aan de controle deden 113 politiemensen mee.

Tijdens een controle op de N266 (Nederweert - Helmond) deelde de politie 289 boetes uit, het merendeel voor te hard rijden. Ook nam zij 389 blaastesten af. Daardoor liepen vier automobilisten tegen de lamp. Een vijfde moest een bloedproef ondergaan, omdat hij onder invloed was van drugs.

Een 42-jarige man uit Hoogerheide raakte bij de controle behalve zijn rijbewijs ook zijn vrijheid kwijt. Op de Wouwsestraat in Bergen op Zoom rijd hij in op een politieman die hem een stopteken gaf. Na een korte achtervolging kon de politie de automobilist, die beschonken bleek te zijn, aanhouden. Hem wordt poging tot doodslag ten laste gelegd.

Ook de Friese politie controleerde vrijdagavond en -nacht op alcohol. Bijna 2300 automobilisten moesten blazen, van wie er 34 een bon kregen wegens overmatig alcoholgebruik. Drie mensen moesten het rijbewijs inleveren. De controle had plaats op 27 verschillende locaties. Ongeveer negentig politiemensen waren in Friesland in touw.