BRUSSEL - Het extreem-rechtse Vlaams Blok is een bijna dictoriaal geregeerde partij, waarin kopstuk en ,,opportunist'' Filip Dewinter oppermachtig is. De partij zal er onder zijn leiding nooit goed in slagen een meer gematigd profiel aan te nemen om ooit in de regering te komen.

Dat zei Geert Van Cleemput, het onlangs ontslagen hoofd van het wetenschappelijk bureau van het Blok, dit weekeinde in vraaggesprekken met het Vlaamse dagblad Het Laatste Nieuws en de televisiezender VRT. Van Cleemput zegt naar de media te zijn gestapt, om het radicalisme van de partij en vooral Dewinter aan te klagen.

Het Blok zette Van Cleemput onlangs aan de dijk "wegens persoonlijke problemen''. De medewerker zelf zegt dat de partijtop niet langer tegen zijn kritiek op het gebrek aan democratie binnen het Blok kon.

Van Cleemput trad bij de oprichting in 1977 toe tot het Blok, "omdat dit de enige partij was die echt streefde naar een waarlijk onafhankelijk Vlaanderen''. In 1999 werd hij coördinator of hoofd van de studiedienst, het wetenschappelijk bureau. Zijn opdracht was meer gematigde Vlaams nationalisten aan de partij binden. Volgens Van Cleemput heeft een van de drie kopstukken in de partij, fractievoorzitter in de Kamer en vertegenwoordiger van de Vlaams-nationalistische strekking Gerolf Annemans, het plecht volledig verloren. Antwerps kopstuk Dewinter is intern de echte leider, die volgens Van Cleemput door zijn voortdurend harde opstelling tegen vreemdelingen de partij nooit acceptabel kan maken.

Midden

Dewinter stelde onlangs voor meer naar het midden te willen opschuiven door het project VL-Plus, om meer gematigde centrumrechtse kiezers te trekken. Het Blok hoopt zo ooit aantrekkelijk te worden voor de andere rechtse partijen. "Maar met Dewinter zal dit nooit lukken'', aldus Van Cleemput zondag in het discussieprogramma De Zevende Dag van de VRT. "Zijn betoog en stijl zijn voor een gematigd publiek niet geloofwaardig.''

Partijvoorzitter Frank Vanhecke is volgens Van Cleemput een soort van schoothondje van Dewinter, die alleen alle door hem gestichte brandjes weer mag blussen''. Dewinter is in de ogen van de vroegere medewerker, die zegt niet uit rancune te handelen, alleen uit op macht en in eerste instantie het burgemeesterschap van Antwerpen na de raadsverkiezingen in 2006.

Hoe radicaal hij ook uithaalt naar de aanwezigheid van migranten in Vlaanderen en hoe hij zich ook mordicus verzet tegen stemrecht voor vreemdelingen, Dewinter is eigenlijk een opportunist, meent Van Cleemput. "Toen ik hem vroeg wat zijn politieke ideologie was, kreeg ik alleen maar een brede grijns te zien. Dat zegt toch alles.''

De ontslagen partijmedewerker zegt dat het Blok op sommige punten gelijk heeft met de kritiek op de aanwezigheid van migranten en het gebrek aan integratie. "Die kritiek kun je echter ook hebben op een andere wijze, minder radicaal. Pim Fortuyn heeft daarover in Nederland toch ook goede zaken gezegd op een manier zonder allochtonen te kwetsen.''