TOKIO - De partij van de Japanse premier Junichiro Koizumi, de Liberaal Democratische partij LDP, lijkt zijn absolute meerderheid in het Japanse lagerhuis te hebben verloren. Dat blijkt uit de eerste exit-polls van de Japanse televisie na het sluiten de stembussen zondag.

De LDP verliest volgens de peilingen van de onafhankelijke zender TV Asahi 27 zetels en komt uit op 220 zetels in het 480 leden tellende Huis van Afgevaardigden. De regeringscoalitie van de LDP, de Nieuwe Kometo Partij en de Nieuwe Conservatieve Partij behoudt evenwel haar meerderheid in het parlement. De coalitie krijgt volgens de peilingen naar schatting 258 zetels tegen 287 op dit moment.

Peilingen van het televisiestation Tokyo Broadcasting System gaven de coalitie 265 zetels waarvan er 230 naar de LDP van Koziumi zouden gaan. Grote winnaar zondag is volgens de peilingen de oppositionele Democratische Partij van Japan (DPJ) onder leiding van Noato Kan. De partij zou uitkomen op 190 zetels tegen 137 zetels bij de vorige verkiezingen.

Voor Koizumi zijn de verkiezingen een eerste test sinds zijn aantreden medio 2001. De soms nogal excentrieke eerste minister kondigde een ambitieus economisch herstelprogramma aan met privatisering als belangrijk kernpunt. De stembusgang werd dan ook gezien als een lakmoesproef voor de populariteit van het gevoerde beleid.