UTRECHT - Vallende herfstbladeren hebben zondagochtend in heel Nederland vertragingen veroorzaakt op het spoor. Volgens de verkeersinformatie van ProRail moeten treinreizigers op verschillende trajecten rekening houden met 10 minuten tot een half uur vertraging.

De trajecten waar volgens ProRail de ernstigste gevallen van gladde sporen voordoen zijn Zwolle-Amersfoort, Amersfoort-Amsterdam, Amsterdam-Alkmaar-Den Helder en Den Bosch-Eindhoven-Maastricht. Daar zijn inmiddels de verbindingen Utrecht-Arnhem, Leeuwarden-Groningen en Zwolle-Emmen bijgekomen. Tussen Nijmegen en Venray rijden door bladval minder stoptreinen.

Door de bladval in combinatie met vochtigheid worden de rails glad. Hierdoor kunnen de wielen van de treinen afvlakken. Deze 'vierkante' wielen veroorzaken onaangenaam gehobbel en moeten mede daarom weer rond worden gemaakt. Spoorbeheerder ProRail gaat dit probleem te lijf met een stroefmakende gel die over de rails wordt uitgereden, maar volgens het bedrijf gebeurt dat niet in het weekeinde. Een woordvoerder van ProRail verwacht dat de problemen eind de van ochtend vanzelf zullen verdwijnen.

Vrijdag maakte de NS bekend dat de herfstoverlast dit jaar meevalt. Vorig jaar raakten vierhonderd treinen beschadigd waardoor de NS over moest gaan op de zomerdienstregeling. De vallende boomblaadjes hebben ertoe geleid dat vorige week minder treinen op tijd reden. Dieptepunt was maandag toen slechts 52,4 procent van de treinen volgens dienstregeling reed.