HILVERSM - De Europese Unie zal op korte termijn de Israëlische ambassadeur bij de EU boycotten. Deze verwachting spreekt de speciale EU-gezant voor het vredesproces in het Midden-Oosten, de Belg Marc Otte, uit in het IKON-radioprogramma De Andere Wereld van Zondagmorgen.

Volgens hem worden de 15 regeringen van de lidstaten "steeds kwader over de boycot van de EU-gezant door Israël en dat geldt ook voor Nederland''. Israël weigert Otte te ontvangen nadat hij in oktober de Palestijnse leider Yasser Arafat bezocht. Het land heeft een associatieverdrag met de Europese Unie.

Volgens Otte is er eensgezindheid onder alle EU-lidstaten om de Israëlische EU-ambassadeur te boycotten. "Door individuele regeringen zijn achter de schermen al allerlei signalen afgegeven. Sommige hebben de Israëlische ambassadeur op het matje geroepen, vergaderingen met Israëlische delegaties die geagendeerd waren, opgeschort of men heeft tegenover hen verklaringen afgelegd. Ik denk dat Israël snel zal beseffen dat ze niet zonder gevolgen 15 landen kan boycotten'', aldus Otte.

Otte is sinds juli als speciaal EU-gezant belast met het vredesproces in het Midden-Oosten, in opdracht van buitenlandcoördinator Javier Solana. Otte: "Ik vind het spijtig dat de Israëlische regering mij niet wil ontmoeten, omdat zo de Israëlische beschuldiging dat Europa bevooroordeeld is, een self-fulfilling prophecy wordt. Omdat ook twee andere leden van het 'Kwartet' van landen die betrokken zijn bij het vredesproces, Rusland en de Verenigde Naties, Arafat hebben bezocht en worden geboycot, zijn alleen de Verenigde Staten nog gesprekspartner van Israël. Dat is zorgwekkend'', meent Otte. Volgens hem is "de toekomst van Israël niet met de VS, maar haar toekomst is op lange termijn een gezonde en uitgebreide relatie met Europa.''

De EU-gezant is somber over de toekomst van Israël, omdat het land gebruik heeft gemaakt van de oorlog tegen het terrorisme door dezelfde taal te spreken als de VS. "Er is een overduidelijk bondgenootschap tussen die twee op het gebied van retoriek en de manier van optreden. Israël misbruikt de Amerikaanse strijd tegen het terrorisme in het conflict met de Palestijnen op een zeer handige manier.''