PETTEN - In het vat van de kernreactor in Petten zit een scheurtje. Dat heeft de Nuclear Research & Consultancy Groupe (NRG), dat de reactor beheert, vrijdag bevestigd. De bekendmaking heeft tot grote ongerustheid bij plaatselijke autoriteiten geleid.

Burgemeester A. van Apeldoorn-Pruijt van de gemeente Zijpe, waaronder Petten valt, wil opheldering van de beheerder en minister Pronk van Milieu. "Ik wil op korte termijn met zowel de directie van de reactorexploitant als met het ministerie om tafel", aldus de burgemeester.

"Minister Pronk heeft verklaard dat de veiligheid in Petten niet in het geding is. Maar als ik dit lees, dan word ik daar toch onrustig van. Ik wil het naadje van de kous weten."

Een woordvoerder van NRG bevestigt dat het reactorvat een 'scheurindicatie' bevat van twintig millimeter diep en veertig millimeter lang. De aanwezigheid ervan is volgens haar bekend sinds de oplevering van het reactorvat in 1984.

Het gaat vermoedelijk om een lasfout, die elke drie jaar tijdens de inspectieperiode in de zomer wordt gecontroleerd. Afgelopen zomer constateerden deskundigen na het gebruik van een nieuwe meettechnologie dat de scheur groter was geworden. Dat was eerder nooit gebeurd.

NRG heeft de reactor niettemin na het periodieke onderhoud weer opgestart. Een dringend verzoek van de Kern Fysische Dienst (KFD) daarmee te wachten, negeerde NRG. Volgens een woordvoerder van de KFD is hierover later "ernstig gesproken". Ook is besloten de meting komende zomer te herhalen, twee jaar eerder dan gepland.

NRG benadrukt dat er geen gevaar bestaat voor de veiligheid of de volksgezondheid. "Als dat het geval zou zijn, dan zouden we de reactor onmiddellijk stilleggen. We meten komende zomer opnieuw om te kunnen vaststellen of echt sprake is geweest van groei of dat door de nieuwe meetmethode een andere waarneming is gedaan."

De Kern Fysische Dienst bevestigt al geruime tijd op de hoogte te zijn van de scheur in het reactorvat. "De scheurindicatie wordt constant in de gaten gehouden. Zodra we denken dat het gevaarlijk wordt, gaat de reactor plat. De veronderstelling is echter dat er geen sprake is van groei," aldus de woordvoerder.