GENEVE/ROME - Het Internationale Rode Kruis zal tijdelijk zijn kantoren in de Iraakse steden Bagdad en Basra sluiten. Dat meldde de Zwitserse krant Tages Anzeiger zaterdag. De krant citeert voorzitter Jacob Kellenberger van het Internationale Comité van het Rode Kruis.

De sluiting is een reactie op de bomaanslag van 27 oktober op het hoofdkwartier van de organisatie in Bagdad, waardoor twee Iraakse medewerkers van het Rode Kruis omkwamen. “Onze mensen hebben toen op pijnlijke wijze begrepen dat het Rode Kruis door een groep onbekenden als doelwit is gekozen.”

Zaterdagochtend bevestigde woordvoerder Florian Westphal de berichten in de media. “We sluiten tijdelijk onze kantoren in Bagdad en Basra. We bespreken nog steeds wat te doen met onze buitenlandse medewerkers. De situatie is extreem gevaarlijk en onstabiel”, aldus de zegsman.

Het Rode Kruis besloot al eerder een groot deel van de buitenlandse medewerkers van de organisatie uit Irak terug te trekken. Voor de aanslag van 27 oktober werkten er in Irak dertig buitenlanders en ongeveer zeshonderd Irakezen voor de organisatie.

Het Italiaanse Rode Kruis blijft op eigen houtje in Irak met 32 medewerkers, zo liet een zegsman zaterdag in Rome weten. De Croce Rossa Italiana runt een ziekenhuis in het noorden van Bagdad.