FALLUJAH - Door een explosie in de Iraakse stad Fallujah hebben zaterdagochtend twee Amerikaanse militairen de dood gevonden. Een derde Amerikaan raakte gewond, zo maakte een militaire woordvoerster bekend. Het voertuig waarin de slachtoffers zaten, reed in op een zelfgemaakt explosief in een straat van de stad.

In Fallujah, dat in de zogenoemde Soennitische driehoek in het midden van het land ligt, is de afkeer onder de bevolking voor de Amerikaanse aanwezigheid in Irak groot. Veel mensen in het gebied steunden de door de Amerikanen verdreven dictator Saddam Hussein.

Het Amerikaanse leger maakte zaterdag ook bekend dat twaalf mensen zijn opgepakt die worden verdacht van betrokkenheid bij een aanval eind oktober op een hotel in Bagdad waarin de Amerikaanse onderminister van Defensie, Paul Wolfowitz, zich toen bevond. Bij de aanslag kwam een Amerikaanse militair om het leven en raakten vijftien mensen gewond.

Lijfwacht Saddam opgepakt

Een Amerikaanse legerwoordvoerster in de stad Tikrit zei dat de coalitietroepen een voormalige lijfwacht van Saddam Hussein hebben opgepakt. De man was donderdag in de stad Kirkuk opgepakt en zou betrokken zijn bij ‘anti-coalitie-activiteiten’. De naam van de lijfwacht is niet bekendgemaakt. Saddam Hussein is op de loop sinds de Amerikanen in 9 april Bagdad innamen. Op zijn hoofd staat een beloning van 25 miljoen dollar.