BAGDAD - De door de Verenigde Staten geleide bezettingsmacht in Irak heeft tot dusver 263 massagraven ontdekt met lijken van mensen die gedurende het regime van Saddam Hussein zijn geëxecuteerd. Dat heeft het Amerikaans-Britse interim-bestuur in Bagdad zaterdag bekendgemaakt.

Bij zeker veertig graven is tot dusver komen vast te staan dat de slachtoffers systematisch zijn vermoord. Naar verwachting beginnen forensische deskundigen in januari met de identificatie van de lijken, waarna ze herbegraven kunnen worden.

Een woordvoerster zei dat dit hele proces, waarmee enkele miljoenen dollars zijn gemoeid, naar verwachting zeker vijf jaar zal duren. Tijdens de internationale donorconferentie over Irak in Madrid zijn toezeggingen gedaan om hiervoor 100 miljoen dollar beschikbaar te stellen. Tot dusver is echter nog geen land over de brug gekomen, aldus de woordvoerster.

De schattingen van het totale aantal mensen dat onder het regime van Saddam Hussein is omgekomen sinds deze in 1979 aan de macht kwam, lopen van 300.000 tot 1,3 miljoen.