CRUQUIUS - Minister Peijs (Verkeer en Waterstaat) heeft zaterdag de snelweg A5 geopend. Deze kortste snelweg van Nederland (8 kilometer) verbindt de A9 en de A4 met elkaar van knooppunt Raasdorp tot knooppunt De Hoek. Hierdoor wordt het knooppunt Badhoevedorp ontlast.

'Spottershighway' heet de nieuwe snelweg in de volksmond en niet voor niets. De A5 gaat onder de taxibaan tussen de Zwanenburgbaan en de Polderbaan van Schiphol door. “Een nadeel voor spotters: ze mogen niet stilstaan langs de snelweg. Daar zullen Rijkswaterstaat en de politie streng op toezien”, zei Peijs zaterdag.

Doorstroming

De A5 moet de doorstroming van het verkeer rond Schiphol verbeteren. Verkeer dat niet op de luchthaven hoeft te zijn, maar van Noord- naar Zuid-Holland rijdt of andersom heeft nu via de A5 een snellere verbinding. Naar verwachting zullen dagelijks 50.000 automobilisten gebruik maken van de weg.

Noordelijke A5

Schiphol nam een deel van de kosten voor zijn rekening van de A5. De aanleg kostte ongeveer 305 miljoen euro en bleef daarmee ruim binnen het budget van 339 miljoen euro. Het overgebleven geld heeft nog geen bestemming. Wel zei minister Peijs zaterdag dat zij hoopt op een snelle aanleg van de ‘noordelijke A5’, nu nog beter bekend als de Westrandweg en Tweede Coentunnel. Daarmee zou de noordelijke Randstad nog meer aan bereikbaarheid winnen.

Overigens wees de minister er nog maar eens op dat een snelweg niet zomaar is aangelegd. Haar voorgangers H. Maij-Weggen gaf in groen licht voor de aanleg van de A5. Netelenbos gaf vier jaar geleden het startschot voor de aanleg en aan Peijs was zaterdag de eer de A5 te openen.

Het zal de doorstroming van het verkeer verbeteren, maar is geen garantie voor het einde aan het fileleed.