DRIEBERGEN - Regionale politiekorpsen en het Korps Landelijke Politiediensten KLPD hebben vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag grootscheepse alcohol- en verkeerscontroles gehouden. In totaal moesten bijna 10.000 mensen een blaastest ondergaan.

De KLPD hield bij twintig afritten van de A27 een alcoholcontrole. Hierbij moesten ruim 4100 bestuurders blazen. Van hen hadden er 35 te veel gedronken. Vijf automobilisten hadden volgens het KLPD zo diep in het glaasje gekeken dat ter plekke hun rijbewijs werd ingenomen. De zogeheten trajectcontrole had plaats over een afstand van 80 kilometer op de A27 tussen Blaricum en Breda. Dertien teams van het KLPD begonnen vrijdagavond met de controles langs de verschillende afritten. Elke uur verplaatste zo'n team zich naar een andere afrit. Op vier plaatsen langs de A27 werden ter ondersteuning mobiele kantoortjes neergezet.

Limburgse vlaai

De actie van de verkeerspolitie duurde tot half vier zaterdagmorgen. 130 politiemensen deden aan de actie mee. Wie helemaal nuchter achter het stuur zat, ontving van veiligverkeersorganisatie 3VO een bon voor een Limburgse vlaai.

Zuid-Oost Brabant

In Zuid-Oost Brabant zijn afgelopen nacht bij een grote alcoholcontrole bijna 3000 blaastesten afgenomen, zo maakte een woordvoerder van de politie bekend. In totaal zijn er 26 mensen aangehouden en 21 boetes uitgedeeld. De politie heeft vier bloedproeven afgenomen en acht rijbewijzen ingenomen. Aan de Brabantse controle deden 113 politiemensen mee.

Rijksweg N266

Tegelijkertijd had op Rijksweg N266 (Nederweert - Helmond) een grote verkeerscontrole plaats. Daarbij zijn vrijdag 289 boetes uitgedeeld, het merendeel voor te hard rijden. Ook zijn 389 blaastesten afgenomen. Daarbij liepen vier automobilisten tegen de lamp. Bij een vijfde bestuurder is een bloedproef afgenomen, omdat hij onder invloed was van drugs.

Friesland

Ook de Friese politie controleerde vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag op alcohol. Bijna 2300 automobilisten moesten blazen, van wie er 34 op de bon werden geslingerd wegens overmatig alcoholgebruik. Bij drie werd het rijbewijs ingevorderd. De controle had plaats op 27 verschillende locaties. Ongeveer negentig politiemensen waren in Friesland in touw.