GENEVE - Het Rode Kruis zal tijdelijk haar kantoren in de Iraakse steden Bagdad en Basra sluiten. Dit meldde de Zwitserse krant Tages Anzeiger, in haar uitgave van zaterdag. De krant citeert de voorzitter van het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC), Jacob Kellenberger.

De sluiting is een reactie op de bomaanslag van 27 oktober op het hoofdkwartier van de organisatie in Bagdad, waarbij twee Iraakse medewerkers van het Rode Kruis omkwamen. “Onze mensen hebben toen op pijnlijke wijze begrepen dat het ICRC door een groep onbekenden als doelwit is gekozen”.

Zaterdagochtend bevestigde ICRC-woordvoerder Florian Westphal de berichten in de media. “We sluiten tijdelijk onze kantoren in Bagdad en Basra. We bespreken nog steeds wat te doen met onze buitenlandse medewewerkers. De situatie is extreem gevaarlijk en onstabiel”, aldus de zegsman.

Het Rode Kruis besloot al eerder een groot deel van de buitenlandse medewerkers van de organisatie uit Irak terug te trekken. Voor de aanslag van 27 oktober werkten er in Irak dertig buitenlanders en ongeveer zeshonderd Irakezen voor het ICRC.