WASHINGTON - De Amerikaanse autoriteiten hebben in de afgelopen weken aanwijzingen gekregen dat het terroristennetwerk al-Qaeda vrachtvliegtuigen wil gebruiken voor aanslagen op Amerikaanse doelen. Dit heeft een hoge Amerikaanse functionaris vrijdag gezegd.

De toestellen zouden in Canada, Mexico of het Caribische gebied gekaapt kunnen worden en gebruikt worden voor een aanval op doelen in de Verenigde Staten of elders. Kerncentrales, dammen en bruggen zouden doelwit kunnen zijn, zo waarschuwen de autoriteiten. Statelijke en lokale overheden zijn door het ministerie van Binnenlandse Veiligheid gewaarschuwd voor mogelijke aanslagen op de infrastructuur.

Donderdag waarschuwde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken al dat er kans is dat vliegtuigen en schepen in het Midden-Oosten worden gekaapt met als doel het plegen van aanslagen.

Het passagiersvervoer wordt sinds de aanslagen van 11 september nauwlettend in de gaten gehouden en streng gecontroleerd. Vrachtvluchten daarentegen zouden een gemakkelijke prooi zijn voor terroristen. Het Amerikaanse ministerie voor Binnenlandse Veiligheid dringt er bij vliegvelden en transporteurs op aan strengere veiligheidsmaatregelen in acht te nemen.

De informatie over mogelijke nieuwe aanslagen waar de autoriteiten over beschikken, zou afkomstig zijn van een niet nader bij naam genoemde persoon. Onduidelijk is vooralsnog ook of de informant betrouwbaar is of niet. “We hebben nog geen tijd gehad om zijn geloofwaardigheid helemaal te toetsten”, verklaarde een inlichtingenfunctionaris tegen The Washington Post.