DEN HAAG - Weggebruikers die zich op de Nederlandse rijkswegen ergeren aan bijvoorbeeld een nachtelijke wegversmalling zonder dat er een wegwerker te zien is, kunnen vanaf zaterdag terecht bij een speciale telefoonlijn van Rijkswaterstaat. De lijn, -8002, staat ook open voor tips en is tevens informatienummer over files of wegwerkzaamheden, aldus een medewerker van Rijkswaterstaat.

Wie sinds zaterdag het nummer intoetst, krijgt op een bandje te horen met Rijkswaterstaat verbonden te zijn. Vervolgens wordt de beller doorgeschakeld naar een echt persoon. Deze had zaterdagochtend omstreeks 07.00 nog maar weinig telefoontjes ontvangen. Het nummer is zeven dagen per week van 6 uur 's ochtends tot half elf 's avonds te bereiken.

Met de lijn wil Rijkswaterstaat uitleg geven over werkzaamheden en de gevolgen daarvan. Zelf noemt het overheidsorgaan als voorbeeld een snelweg waar de maximumsnelheid 70 kilometer is terwijl er geen wegwerker is te bekennen. Door aan de andere kant van de lijn uit te leggen waarom dat zo is, hoopt de dienst begrip te kweken.