AMSTERDAM - Enkele demonstranten hebben de aankomst van koninklijke gasten bij het lunchconcert in het Concertgebouw in Amsterdam vrijdagochtend aangegrepen voor een stil protest.

Ze dragen spandoeken met teksten als 'Verblijfsvergunning nodig? Vertrouw op de prins' en 'Solidariteit met Argentinië, juist nu'. De demonstranten staan op circa honderd meter van de ingang, maar wel zichtbaar voor de gasten. Twee van hen dragen witte maskers.

Er geldt geen demonstratieverbod rond de huwelijksfestiviteiten in Amsterdam. Teksten op spandoeken mogen echter niet beledigend zijn.

Het lunchconcert is ter ere van het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima aangeboden door het Koninklijk Concertgebouworkest. Op het programma staat een uitvoering de Suite uit Romeo en Julia van Prokofjev.

Onder de gasten die reeds per bus zijn gearriveerd waren Rudi Fuchs, directeur van het Stedelijk Museum, en choreograaf Hans van Manen. De toehoorders bestaan uit 25 Oranjes, 75 leden van buitenlandse koninklijke huizen, vierhonderd persoonlijk genodigden van het paar, 450 relaties van het hof, 125 gasten van het Concertgebouw en nog eens 125 gasten van het Concertgebouworkest.

De gastenlijst van het koninklijk huwelijk zelf is te vinden op de site van de Rijks Voorlichtings Dienst.