MANILLA - De bezetting van de verkeerstoren van de luchthaven van de Filipijnse hoofdstad Manilla is zaterdagnacht (plaatselijke tijd) met geweld beëindigd. Veiligheidstroepen schoten daarbij twee bezetters dood, aldus de nationale veiligheidsadviseur Rolio Golez.

De verkeerstoren van Ninoy Aquino International Airport was kort daarvoor door een onbekend aantal mannen bezet. Zij werden geleid door Panfilo Villaruel, het voormalige hoofd van de Filipijnse luchtvaartautoriteiten. Hij is een van de doden, zei Golez tegen de nieuwszender CNN.

Villaruel zei tijdens een vraaggesprek met de lokale radio: "We zijn geen terroristen. Het is alleen tijd dat de Filipino's in actie komen." Hij hekelde vooral de corruptie binnen de regering en claimde te spreken voor de Filipino's die hun mond niet open durven te doen.

Onduidelijk

Midden in het interview waren plotseling schoten te horen. "Wij worden hier vermoord. Wij geven ons over", zei Villaruel. Daarop werd het contact verbroken. Hoeveel mannen bij de bezetting waren betrokken, is onduidelijk. Villaruel zei twaalf man bij zich te hebben.

In juli bezetten ontevreden militairen een winkelcentrum in het centrum van de Filipijnse hoofdstad. Zij bleven hier meer dan twintig uur en verklaarden eveneens te handelen uit onvrede over de corruptie in de regering. Uiteindelijk eindigde deze actie vreedzaam.