DEN HAAG - Premier Balkenende is 'ongelukkig' met het tv-programma Egoland van BNN, waarin kleipoppetjes leden van het Koninklijk Huis spelen. Volgens Balkenende is het programma een mengsel van 'verzinsels en halve waarheden', waarin personen te kijk worden gezet die zich niet kunnen verdedigen. De premier denkt dat programma's als deze schadelijk kunnen zijn voor het Koninklijk Huis.

Balkenende zei vrijdag in zijn wekelijkse persconferentie dat het kabinet geen juridische stappen overweegt tegen de makers van Egoland of andere programma's waarin leden van het Koninklijk Huis ten tonele worden gevoerd. Maar het wil wel een discussie op gang brengen "over wat kan en niet kan" in tv-programma's, toneelstukken of historische romans, zonder daar zelf normen aan te stellen.

Kopspijkers

Volgens Balkenende is er een onderscheid tussen het belachelijk maken van leden van het Koninklijk Huis en de spot drijven met politici. De laatsten kunnen immers wel in het openbaar reageren. De premier zei geen principiële bezwaren te hebben tegen satire over leden van het Koninklijk Huis. Het VARA-programma Kopspijkers, waarin soms de koningin op de hak wordt genomen, kan hij wel waarderen.

Balkenende zei het onderwerp vrijdag in de ministerraad ter sprake gebracht te hebben omdat hij daar zelf behoefte aan had, maar hij voelde die behoefte ook bij andere bewindslieden. Vorige week tijdens een CDA-partijraad onderstreepte Balkenende nog met veel nadruk het belang van het koningshuis voor Nederland. Hij zei toen ook dat het Koninklijk Huis in deze turbulente tijden recht heeft op rust.

Kostbaarste serie

BNN reageert vrijdag via een woordvoerster verrast op het pleidooi van Balkenende. "Het is overduidelijk satire als je Bart de Graaff inzet als hofnar. Het vijf minuten durende programma is grappig bedoeld en we hopen dat het ook zo overkomt. Het is de kostbaarste serie die BNN ooit maakte; elke minuut kost 10.000 euro. Alleen al om die reden denken wij niet dat er een vervolg op de achtdelige reeks komt."

D66-leider Dittrich vindt dat de uitlatingen van Balkenende "betuttelend overkomen". "Je hoeft toch niet te kijken?" Dittrich noemt het 'verrassend' dat Balkenende zich met het onderwerp bezighoudt. "Dit lijkt me niet de taak van de premier van Nederland. Er zijn wel belangrijker problemen die om een oplossing vragen. Als het om normen en waarden gaat kan Balkenende zich beter druk maken over de veiligheid."