WASHINGTON - Het Amerikaanse tv-station CNN heeft donderdag (plaatselijke tijd) delen van een interview uitgezonden dat de Arabische nieuwszender al-Jazeera afgelopen oktober voerde met Osama bin Laden. Het is het enige tv-interview dat Bin Laden na de aanslagen van september heeft gegeven.

In het interview kondigt Bin Laden aan dat de 'oorlog tegen het terrorisme' voor de Amerikanen tot een "ondragelijke hel en een verstikkend leven" zal leiden. Al-Qaeda zal de strijd voortzetten tot de overwinning "of tot wij God ontmoeten".

"Wij doden de koningen der ongelovigen, de koningen der kruisvaarders en ongelovige burgers als antwoord op hen die onze kinderen doden. Dat is toegestaan door de islamitische wet en door de logische wet", aldus Bin Laden.

De huidige verblijfplaats van Bin Laden is onbekend. Ook is onbekend of hij nog in leven is.

Kernfabrieken

Volgens de Amerikaanse president George Bush is de oorlog tegen het terrorisme nog maar net begonnen. Recentelijk zijn er in Afghanistan documenten gevonden die wijzen op plannen om Amerikaanse kernfabrieken op te blazen, aldus Bush.

Het zijn onder andere plattegronden van kernfabrieken en openbare voorzieningen en gedetailleerde instructies om chemische wapens te kunnen produceren. "We blijven alert, maar er is nu nog geen reden tot ongerustheid" aldus Bush.

Eerder deze week noemde Bush Irak, Iran en Noord-Korea een "as van het kwaad" die massavernietigingswapens produceert en verspreidt. Deze landen zouden volgens Bush het volgende doel kunnen worden van de Amerikaanse strijd tegen het terrorisme.

Noord-Korea

Desondanks blijven de Verenigde Staten openstaan voor een dialoog met Iran en Noord-Korea. Een Noord-Koreaanse regeringswoordvoerder, aangehaald door persbureau KCNA, verklaarde echter in een reactie op de aantijgingen van Bush dat de VS de terreuraanslagen van 11 september aan zichzelf te wijten hebben, door "het unilaterale en koppige buitenlandse beleid, de politieke onrijpheid en de morele melaatsheid van de regering-Bush".

/NIEUWS'Bin Laden had meer doelen in VS op het oog'