VETHUIZEN - Op een camping aan de Kemperplas in het Gelderse Vethuizen (gemeente Montferland) zijn woensdag een dode en meerdere zwaar gewonden gevallen.

De kampeerplaats werd begin van de avond getroffen door een windhoos.

Een twintigtal caravans werd de lucht in getild om verderop op de Kemperplas neer te komen. Dat maakte de politie bekend.

Volgens een woordvoerder van de politie is een vrouw omgekomen en raakten vier mensen zwaar- en vier mensen lichtgewond toen rond 19.00 uur de camping werd getroffen door een windhoos.

Hulpverleners

De woordvoerder van de politie kon niet zeggen of de slachtoffers in de caravans zaten toen die het water in werden geblazen.

''De situatie is momenteel onder controle. Er zijn veel hulpverleners aanwezig'', aldus de woordvoerder.

De lichtgewonden zijn ter plaatse behandeld. Ze zijn in speciale folie gewikkeld om onderkoeling te voorkomen.

Moeite

Het kostte de hulpdiensten veel moeite om de plek van het ongeval te bereiken.

Wegen waren geblokkeerd door omgevallen bomen en afgewaaide takken en dakpannen.

Een groot aantal boerderijen en woningen in de omgeving van camping de Kemperplas is fors getroffen door de windhoos die woensdagavond over het gebied raasde. Bij veel woningen zijn alle dakpannen weggewaaid. Vijf elektriciteitsmasten zijn geknakt.

Crisisteam

Op het gemeentehuis van Montferland is een crisisteam geformeerd dat zich bezighoudt met de opvang van kampeerders.

De gewonden zijn afgevoerd naar het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, Rijnstate in Arnhem en het Spittaal in Zutphen. De Kemperplas is een camping bij een melkveehouderij en is onderdeel van de Stichting Vrije Recreatie.

De caravans stonden aan de oever van de 2 hectare grote Kemperplas, een recreatiemeer. Op het moment dat het noodweer toesloeg telde de camping 85 gasten.

Twitter

Op Twitter is woensdagavond het noodweer het gesprek van de dag. Ook specifiek over Vethuizen wordt heel veel informatie uitgewisseld.

Bekijk lezersfoto's van het noodweer

Slachtoffers door windhoos