HAARLEM - Reizigers die op Schiphol worden betrapt met een nepwapen, worden niet langer door justitie vervolgd. Volgens persofficier E. Hartjes heeft het Openbaar Ministerie in Haarlem hier geen capaciteit voor. Iemand die wordt betrapt met een imitatiewapen, raakt alleen zijn wapen kwijt.

Voorheen moest iemand die een nepwapen bij zich had een boete van 130 euro betalen om onder zijn vervolging uit te komen. Nu beschouwt justitie het ingeleverde wapen als boete.

Persofficier Hartjes zei vrijdag dat vervolgen van mensen met nepwapens op Schiphol te veel tijd en mankracht kost vanwege de omvang van het probleem. "Het is een kwestie van prioriteiten stellen."

Imitatiewapens zijn in Nederland verboden omdat ze vaak worden gebruikt bij overvallen. In andere landen in Europa zijn de wapens overal te koop. De nepwapens zijn een gewild souvenir.

In de zomer was er nog een actie van de marechaussee en justitie, waarbij streng werd gecontroleerd op het bezit van nepwapens en boetes werden uitgedeeld. Volgens Hartjes staat deze actie los van het nieuwe beleid.