AMSTERDAM - Het Museumplein ging dinsdag uit zijn dak toen spelers en staf van het Nederlands elftal rond vijf uur het podium betraden. Edwin Evers stelde Giovanni van Bronckhorst voor aan het 200.000-koppige publiek.

Daarna liet hij het aan de aanvoerder om het team te presenteren aan de Oranjefans.

Keeper Maarten Stekelenburg en Wesley Sneijder kregen bijzonder luid applaus, maar het kon niet op tegen de ovatie voor Bert van Marwijk. De bondcoach boog voor het publiek. ''Ik maak een diepe buiging voor het publiek en wil iedereen heel erg bedanken'', sprak Van Marwijk.

Nadat iedereen was voorgesteld, werd Bloed, Zweet en Tranen van wijlen André Hazes ingezet. Daarna trad dj Armin van Buuren op.

Geen problemen

De huldiging op het Museumplein eindigde om kwart voor zes. De spelers waren toen alweer van het podium af en de eerste mensen verlieten het plein.

Oranjefans hebben Amsterdam dinsdagavond inmiddels alweer achter zich gelaten. Tienduizenden mensen hebben de hoofdstad in de loop van de avond via het Centraal Station verlaten.

Op dit station verliep alles soepel. Door een defecte bovenleiding reden er wel minder treinen naar Schiphol, maar dit leidde niet tot problemen. Het vertrek kwam volgens een woordvoerder goed op gang. De verwachting is dat die de verdere avond rustig zal verlopen.

Vlekkeloos

Het feest verliep vlekkeloos. De Amsterdamse politie verrichtte tot de avond geen enkele aanhouding. Ook voor woonboten leverde de vaartocht van Oranje geen problemen op.

Mensenmassa

Volgens schattingen van de gemeente waren er rond de 700.000 mensen op de been om de voetballers toe te juichen. Er zijn voor zover bekend geen WK-supporters aangehouden.

Tijdens de rondvaart van Oranje sprongen maar liefst 130 mensen in het water. De brandweer moest er een keer aan te pas komen om iemand die niet aan de kant kon komen, te helpen.

Blij man

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam is een blij man na de huldiging. ''Het is heel goed gegaan. De rondvaart was fantastisch'', zei hij na afloop op het Museumplein.

Hij toonde zich erg onder indruk van de blijheid en toewijding van de vele duizenden fans langs de kant. ''Maar ook van het Nederlands elftal, als je ziet hoe ongelooflijk emotioneel ze waren. Ze waren heel dankbaar en vonden het geweldig'', aldus de burgemeester.

''Het zijn natuurlijk wel stoere jongens, maar ze hebben een heel klein hartje. Het is ook logisch; hier kan niemand koel onder blijven.''

Lees alles over het WK op onze WK-special

Bekijk rondvaartfoto's uit 1988

Bekijk lezersfoto's van het WK