AMSTERDAM - Dirk Kuijt is een trots man dinsdag. Trots op zijn medespelers van het Nederlands elftal en trots op Nederland. ''Het lijkt wel of heel Amsterdam oranje is vandaag.''

Lachend en met een biertje in zijn hand zit hij dinsdagmiddag op de boot die door Amsterdam vaart op weg naar het Museumplein.

''We hebben zes weken met elkaar in een tunnel gezeten, we zijn heel hecht met elkaar geworden. Dat moeten we koesteren.''

De spelers kwamen dinsdagmiddag uit Den Haag met de helikopter naar Amsterdam. Kuijt heeft geen last van vliegangst of misselijkheid ''Meneer Van der Vaart had wel een beetje problemen, maar hij ziet er nu weer een stuk beter uit'', lacht hij.

Van Marwijk

Bondscoach Bert van Marwijk is onder de indruk van de Oranjefans langs de vaarroute. ''Ik ken de beelden van vroeger, maar dit is onvoorstelbaar.'' Van Marwijk kreeg eerder dinsdag een lintje.

''Normaal ben ik er niet zo van, maar als je dan zelf zo'n lintje krijgt is het toch bijzonder.'' De bondscoach zei voor de NOS-camera dat koningin Beatrix ''fantastisch'' was. Ze spraken lang met elkaar.

Van Marwijk geniet zichtbaar van het onthaal, maar wil ook graag naar huis. ''Ik heb mijn familie gemist. We zijn negen weken onderweg. In 1974 en 1978 deden nog maar zestien landen mee aan het WK, nu 32, wij zijn veel langer van huis.'' Hij kijkt uit naar het weerzien met vrouw, kinderen en kleinkinderen in het Limburgse Meerssen. 

Van Persie

''Heel Nederland is samen, zo mooi om dit te zien'', jubelt Robin van Persie. ''Ik was enorm teleurgesteld na de verloren finale zondag; vanochtend ook nog, maar nu is het helemaal goed'', zei hij dinsdag vanaf de boot in Amsterdam.

''Het lijkt wel of we gewonnen hebben en misschien is dat ergens ook wel zo.'' Hij spreekt van een onvergetelijke dag. ''Voor mij en voor het hele land.''

'Beste publiek van hele wereld'

Op de schouders van Dirk Kuijt overzag Wesley Sneijder de ruim honderdduizend Oranjefans op het Museumplein in Amsterdam. Onder luid gejoel werden de voetballers dinsdagmiddag onthaald op het podium. Bondscoach Bert van Marwijk boog voor zijn fans.

''Dit is echt ongelooflijk'', zei Arjen Robben. ''Spanje mag dan wereldkampioen zijn, wij hebben het beste publiek van de hele wereld.'' Met elkaar zongen de spelers Bloed, Zweet en Tranen, de hit van wijlen André Hazes.

Lees alles over het WK op onze WK-special

Bekijk rondvaartfoto's uit 1988

Bekijk lezersfoto's van de huldiging