AMSTERDAM/CANBERRA - Het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt toeristen die naar Nederland reizen. In een reisadvies dat donderdag is uitgegeven, stelt het ministerie dat Australiërs vooral op drukke plekken, bij toeristische attracties en in het openbaar vervoer op hun spullen moeten letten.

"Buitenlanders zijn vaak het doelwit voor beroving en zakkenrollerij", staat in het reisadvies. Volgens de Australische autoriteiten stijgt het aantal incidenten. Het ministerie noemt daarbij als voorbeeld intimidatie, beroving en mishandeling op de Schiphollijn. "Criminelen slaan toe in de trein, bij pinautomaten, in cafés, nachtclubs en restaurants."

Nepagenten

Verder waarschuwt Australië voor oplichting door bijvoorbeeld nepagenten. Het advies is om niet te veel contant geld mee te nemen en te zorgen voor kopieën van identiteitsbewijzen en tickets.

Overigens is Nederland bij lange na niet het enige land waarvoor een reiswaarschuwing geldt. Tegelijk met Nederland is voor buurland Nieuw-Zeeland een advies uitgegeven omdat daar de kans op aardbevingen groot is. Onder meer Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Spanje gingen Nederland voor. Volgens het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken zijn Luxemburg en België veilig voor toeristen.