NEW YORK - Een dag nadat de Amerikaanse president Bush een wet heeft getekend die de zogeheten abortus door partiële geboorte verbiedt, hebben drie federale rechtbanken in de VS de uitvoering van het verbod geblokkeerd.

De rechtbanken in New York, San Francisco en Nebraska traden op na klachten van verscheidene medische organisaties en zeven individuele artsen.

Gevrijwaard

Door de uitspraken worden alle artsen die zijn aangesloten bij de organisaties vooralsnog gevrijwaard van vervolging als zij de 'abortus door partiële geboorten' uitvoeren. Het gaat om een beëindiging van de zwangerschap, waarbij het hoofd van de foetus naar buiten worden gehaald om die te doden.

De methode wordt toegepast in de vijfde of zesde maand van de zwangerschap, meestal als daartoe dringende noodzaak toe is in het belang van de gezondheid van de moeder.

Conservatieve christenen

Abortus is in principe legaal in de Verenigde Staten, maar Bush poogt al sinds zijn aantreden het recht op onderdelen aan te passen. Hij heeft daarbij steun van de invloedrijke conservatieve christenen, een belangrijk deel van zijn achterban.

De federale rechter in Nebraska oordeelde al woensdagavond dat de wet geen uitzondering maakt voor gevallen waarin het leven van de moeder op het spel staat. Daarmee zou de wet in de ogen van deze rechter in strijd zijn met de grondwet. Ook de rechters in New York en San Francisco meenden dat de wet niet deugt.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie liet na de uitspraken van de rechtbanken weten dat het achter de wet blijft staan, en "alles in het werk zal stellen om deze te verdedigen". Het Amerikaanse Openbare Ministerie moet nu bij de rechtbanken gaan bewijzen dat de wet niet in tegenspraak is met de grondwet.