KATUNAYAKE - De Srilankaanse president Kamaratunga heeft de noodtoestand die zij eerder deze week afkondigde weer opgeheven. Dit heeft een hoge overheidsfunctionaris vrijdag meegedeeld. De maatregel werd aangekondigd op het moment dat premier Wickremesinghe na een bezoek aan de Verenigde Staten weer terugkeerde naar Sri Lanka.

De premier zei bij zijn terugkomst dat hij het parlement, dat Kamaratunga deze week naar huis stuurde, weer zal heropenen. Wickremesinghe verklaarde dat de maatregelen die de president deze week heeft genomen het vredesproces met de Tamilrebellen in gevaar brengen.

Kamaratunga schorstte niet alleen het parlement tot 19 november, maar ontsloeg ook drie ministers en kondigde de noodtoestand af. De regering van Wickremesinghe eiste al eerder op vrijdag dat de ministers, van Defensie, Informatie en Binnenlandse Zaken, weer in hun functie worden bevestigd.

De premier zei verder dat het parlement weer bijeen moet komen, omdat de volksvergadering de enige instantie is die een mandaat heeft om onderhandelingen met de rebellen te voeren.

De premier en de president voeren al jaren een strijd om de macht. De twee horen bij twee rivaliserende politieke partijen. De crisis spitste zich deze week toe, nadat Kamaratunga van haar constutionele recht gebruik maakte om het parlement naar huis te sturen en ministers te ontslaan. Kamaratunga deed dit korte tijd nadat haar partij een vredesvoorstel van de Tamil Tijgers had afgewezen.

Volgens de president gaf de regering van Wickremesinghe te veel toe aan de eisen van de rebellen, die de afgelopen deccenia vochten voor een onafhankelijke Tamilstaat in het noorden van Sri Lanka. Vorig jaar sloten de rebellen een wapenstilstand met de regering, maar de onderhandelingen over een vredesakkoord vorderen sindsdien moeizaam.

Een woordvoerder van de Tamil Tijgers verklaarde vrijdag dat de rebellen "de politieke crisis in Colombo rustig zullen moeten observeren".

Australië drukte vrijdag Australische burgers in Sri Lanka op het hart om waakzaam te zijn en grote bijeenkomsten te mijden. "De mogelijheid van terroristische activiteiten en onrust bestaat nog steeds, ondanks het staakt-het-vuren dat de regering in februari met de LTTE heeft getekend", aldus het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken.