AMSTERDAM - De 19-jarige verdachte in de zaak-Joos die sinds dinsdag was verdwenen, is weer terecht. Dit maakte persofficier van justitie D. Kruimel donderdag bekend. De man nam via zijn advocaat contact op met justitie en is nu in handen van de politie.

Donderdag werd bekend dat de verdachte dinsdag niet was teruggekomen van enkele uren schorsing van zijn voorlopige hechtenis. De rechter had de man toestemming gegeven om afscheid te nemen van zijn overleden vader. Deze zou in Marokko worden begraven, mede daarom vaardigde justitie een internationaal opsporingsbevel tegen de verdachte uit.

Waar de verdachte zich bevond, wilde de persofficier donderdag niet kwijt. Wel is duidelijk dat de politie hem kort na het telefoontje van de advocaat kon oppakken. Hij zit nu op een politiebureau in Amsterdam en gaat zo snel mogelijk weer naar een huis van bewaring, aldus de persofficier.

Voor de zaak-Joos zitten negen verdachten in voorlopige hechtenis. Justitie verdenkt nog een tiende verdachte van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van Anja Joos, maar hij zit niet vast.

Een groepje jongeren schopte vorige maand Joos (43) dood in de Amsterdamse Pijp. Een vermeende winkeldiefstal van een blikje bier vormde de aanleiding tot het incident.