SCHAGEN - Een nog onbekende schutter heeft dinsdag- en woensdagavond vijf treinen beschoten in de buurt van het station in Schagen. Woensdag waren vier treinen het doelwit, de avond ervoor een.

Bij de incidenten raakte niemand gewond. Wel zijn in totaal negentien ruiten gesneuveld. De kogeltjes doorboorden de buitenste laag van de dubbele beglazing. Dat heeft een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) donderdag gezegd. Naar de dader(s) wordt nog gezocht. In de beschoten treinen waren gemiddeld enkele tientallen treinreizigers aanwezig.

De schutter sloeg woensdag toe voordat de treinen bij Schagen waren gestopt. De trein die dinsdag werd beschoten, was het station van Schagen al gepasseerd. Het gaat in alle vijf de gevallen om intercity's uit Den Helder richting Amsterdam, Arnhem en Nijmegen.

De treinen zijn in Alkmaar gestopt en onderzocht. Omdat alleen de buitenruiten waren verbrijzeld, kon de reis met een vertraging van acht tot tien minuten worden voortgezet, aldus een woordvoerster van de Nederlandse Spoorwegen (NS).

Woensdag werd na de beschietingen een zoekactie naar de dader gestart, waarbij onder meer een politiehelikopter werd ingezet. Dat heeft echter niet geleid tot de aanhouding van de schutter. Inmiddels is een onderzoek begonnen. Of naar een of meerdere daders moet worden gezocht, zei het KLPD nog niet te weten.