DEN HAAG - De kans is groot dat er vrijdag geen besluit kan worden genomen over Nederlandse deelname aan de ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF). Een aantal PvdA-ministers in het kabinet houdt grote twijfels over de JSF als opvolger van de F16.

De VVD wil dat het kabinet vrijdag een besluit neemt over de deelname die ruim 800 miljoen euro kost. Maar met de twijfels binnen de PvdA-gelederen lijkt het onwaarschijnlijk dat het kabinet vrijdag kan beslissen.

Volgens bronnen binnen de PvdA zijn de pertinente vragen die de ministers Pronk (VROM) en De Vries (Binnenlandse Zaken) eerder deze week aan staatssecretaris Van Hoof (Defensie) en minister Jorritsma (Economische Zaken) stelden, niet afdoende beantwoord. "Ik heb de indruk dat er nu nog meer vragen zijn dan vorige week", zegt een bron binnen de PvdA. Toch zou de voorkeur van PvdA-leider Melkert wel uitgaan naar de Amerikaanse Joint Strike Fighter.

Net als de D66-Kamerfractie lijken ook de D66-ministers geen voorstander van deelname aan de ontwikkelingsfase van de Joint Strike Fighter. Ook Brinkhorst (Landbouw) en Van Boxtel (Grotestedenbeleid) stelden eerder deze week vragen aan de VVD-bewindslieden die het JSF-dossier beheren. Bij de VVD zijn zowel de bewindslieden als de Kamerfractie voorstander van deelname aan de JSF.

Erg kort

De bouwer van de JSF, het Amerikaanse bedrijf Lockheed Martin, wil begin maart van het kabinet hom of kuit over deelname in het project. Mogelijk kan het kabinet volgende week vrijdag een besluit nemen, maar dan wordt de tijd voor de Tweede Kamer om te debatteren over het besluit erg kort, aangezien de Kamer in februari nog twee weken met reces is.

Italië concurreert met Nederland voor deelname aan de ontwikkelingsfase. De Italianen zullen naar verwachting in februari beslissen.

/NIEUWSFinanciering Joint Strike Fighter nog niet rondDe Grave krijgt garanties over deelname aan JSF'Eurofighter doet laatste bod aan Nederland'