Rotterdam - De Nederlandse hulpverlener van Artsen zonder Grenzen, Arjan Erkel, is vorig jaar ontvoerd in opdracht van een Dagestaanse parlementariër, imam en zakenman. Dat meldt NRC Handelsblad woensdag op grond van bevindingen van een Russische journalist.

Het NRC Handelsblad baseert zich op onderzoek van de Dagestaanse journalist Vjateslav Izmailov. Izmailov bemiddelde voorheen zelf in ontvoeringszaken en doet al enige tijd onderzoek naar de zaak Erkel. Recent publiceerde hij in zijn krant Novaja Gazeta voor het eerst zijn theorie over de ontvoering van de Nederlander.

Volgens Izmailov is Erkel op 12 augustus vorig jaar in de Dagestaanse hoofdstad Machatsjkala ontvoerd door de bende van de parlementariër en zakenman. Twee agenten van de Russische geheime dienst FSB zouden dit hebben gezien zonder in te grijpen. Izmailov zegt de werkelijke naam van het parlementslid te weten, maar geeft hem de schuilnaam Imam.

In de theorie van de Dagestaanse journalist is Arjan ontvoerd om miljoen dollar losgeld op te brengen. Hij baseert zich op veertien bronnen onder wiepolitieagenten en bemiddelaars in gijzelingszaken.

Artsen zonder Grenzen (AzG) liet woensdag weten op de hoogte te zijn van de theorie. "We vinden dit een plausibel verhaal, maar we blijven openstaan voor andere scenario's", aldus een woordvoerder van AzG.

De organisatie zegt niet van plan te zijn actie te ondernemen naar aanleiding van de publicaties van Izmailov. "Wij wachten nog steeds op de officiële eisen van de ontvoerders. Het is aan de autoriteiten om op te sporen."