HOOFDDORP - Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat opent zaterdag 8 november de nieuwe rijksweg A5. Na vier jaar bouwen kan het verkeer de verbindingsweg tussen de A4 en de A9 gebruiken. De A5, voorheen de Verlengde Westrandweg geheten, moet de A4 bij luchthaven Schiphol ontlasten.

De nieuwe rijksweg tussen Haarlem en Hoofddorp verbindt de knooppunten De Hoek (A4) en Raasdorp (A9). Het verkeer dat niet naar de luchthaven moet, krijgt een andere route, maar ook het verkeer dat vanuit Amsterdam naar Hoofddorp rijdt, krijgt een eigen rijstrook.

Zo ook het verkeer in de andere richting naar Haarlem. De vernieuwing in het wegennet moet de noordvleugel van de Randstad en Schiphol beter bereikbaar maken.

De totale kosten van het project komen uit op ruim 226 miljoen euro. Het werk is uitgevoerd door de Aannemerscombinatie A5. Deze wordt gevormd door Koninklijke Wegenbouw Stevin, Beheer Koop Tjuchem, HBG Civiel, NBM-Amstelland Bouw Infra en Dura Vermeer Groep. De combinatie kwam eerder in opspraak in verband met de bouwfraude. HBG en Vermeer zouden betrokken zijn bij vooroverleg over de aanleg van het traject.

Het officiële startsein voor de werkzaamheden werd op 29 oktober gegeven door toenmalig minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat.