AMSTERDAM - Bromfietsers moeten vanaf 1 juli 2003 naast een theorie-examen ook een praktijkexamen afleggen. Dit heeft minister Netelenbos van Verkeer voorgesteld aan de Tweede Kamer.

Naar verwachting zijn de meeste fracties in de Kamer voor het voorstel omdat er grote bezorgdheid bestaat over het aantal dodelijke ongevallen waarbij brom- en snorfietsers betrokken zijn, zo meldt het Algemeen Dagblad vrijdag.

De minister zegt niet veel te voelen voor een jaarlijkse keuring van de bromfietsen, omdat dat 81 euro per keuring zou gaan kosten. "Ik kan dat bedrag niet eisen van alle bromfietsbezitters", aldus Netelenbos in het AD.

Kenteken

Wel is de bewindsvrouw voor een keuring van oude brommers. De apk voor brommers zou moeten worden gekoppeld aan een persoonsgebonden kenteken. Nu hebben de bromfietsen alleen een verzekeringsplaatje.Netelenbos onderzoekt op dit moment nog samen met haar collega-ministers Korthals (Justitie) en De Vries (Binnenlandse Zaken) de mogelijkheden voor zo'n persoonsgebonden kenteken.

Er is in de Tweede Kamer nog wel veel ontevredenheid over de aanpak van het illegaal opvoeren van bromfietsen. De maximum snelheid ligt nu voor brommers op 40 km/uur en voor snorfietsen op 25 km/uur. Minister Netelenbos heeft al erkend weinig mogelijkheden te hebben om dit probleem aan te pakken.