WASHINGTON - De Amerikaanse strijdkrachten gaan duizenden extra manschappen oproepen zich gereed te maken voor vertrek begin naar Irak. Volgens de vice-voorzitter van de verenigde chefs van staven in de Verenigde Staten, generaal Peter Pace, gaat het om militairen die collega's in het Arabische land gaan aflossen.

Het huidige aantal van 132.000 Amerikanen in Irak zou tot aan mei volgend jaar mogelijk tot 100.000 kunnen teruglopen, zei Pace woensdag voor een commissie van het Huis van Afgevaardigden. De eerste manschappen ontvangen deze woensdag nog hun dienstbevelen, aldus Pace. Het gaat om militairen in actieve dienst, reservetroepen en leden van de Nationale Garde.

Hangijzer

De militaire sterkte in Irak is momenteel een heet politiek hangijzer in de VS. Gezien het groeiende gewapende verzet zijn er veel oproepen om extra mensen te sturen, terwijl anderen juist vinden dat Washington mensen moet terughalen nu er dagelijks doden vallen. Het Pentagon besloot al eerder om een deel van de militairen in Irak sneller af te lossen.

De Amerikaanse regering probeert andere landen over te halen om ook militaire eenheden naar Irak te sturen, maar de respons is tot nu toe teleurstellend geweest. Pace zei dat desondanks de Amerikanen hun troepensterkte in Irak volgend jaar kunnen terugschroeven, omdat duizenden Irakezen op dit moment worden getraind om hun plaats in te nemen.